Local Women’s Handicrafts

 ‘SOLUTIONS THROUGH COMPASSION’

In 2010 richtte Nasreen samen met haar broer en zus ‘ Local Women’s Handicrafts’ op. Deze stichting focust zich op het bieden van nieuwe kansen aan kansarme vrouwen in Nepal. Nasreen is geboren in een afgelegen dorp op de grens van India en Nepal. De vrouwelijke bewoners hebben hier erg weinig rechten en leven een kansarm bestaan. Op twaalfjarige leeftijd had zij de mogelijkheid om afstand te nemen van de onderdrukte omstandigheden waarin ze geboren is. Ze vertrok naar Kathmandu, waar ze voor grote exportbedrijven werkte om kleding en accessoires te maken. Nasreen werkte tien tot veertien uur per dag voor niet meer dan vijf dollar. Zij had het geluk een Amerikaanse leraar, wonend in Nepal, te leren kennen die haar gratis onderwijs gaf.

Stichting Creative Nepal draagt bij aan de projecten van Local Women’s Handicrafts door o.a. te investeren in de sanitairy pakketten die wij samen met Saheen van LWHNepal uitdelen tijdens voorlichtings dagen op middelbare scholen in Nepal.

De vrouwen die werken voor LWH

Iedere vrouw die werkt voor LWH volgt een trainingsprogramma van zes tot achttien maanden. Vrouwen mogen zelf kiezen welke vaardigheden ze willen leren. Deze vaardigheden kunnen zijn: ontwerpen, naaien, weven, borduren, breien, het maken van patronen en juwelen. Gedurende deze training ontvangt iedere vrouw een geldbedrag en hopelijk ook de steun van een sponsor, om hun dagelijkse kosten voor de tijd die ze hier doorbrengen, te kunnen betalen.

Door het toegewijde en gepassioneerde team, heeft LWH zich kunnen uitbreiden tot een veilige gemeenschap die honderden vrouwen heeft getraind en werk heeft kunnen bieden. Met nieuwe vaardigheden, een geldbedrag en twaalf maanden leven in een veilige gemeenschap, zijn deze vrouwen in staat om nieuwe stappen te maken die essentieel zijn in hun verdere leven.

 

LWHNepal zet zich in voor

  • Het voltooien van de LWH eco faciliteiten in Golhunga, Nepal
  • Het oprichten van een sociaal zakelijke partnerschap met andere lokale Nepalese ondernemers
  • Meer bewustzijn creëren van hun fairtrade principes
  • Nieuwe kansen geven aan 10.000 kansarme vrouwen voor 2020

Chhaupadi

Chhaupadi is een vanuit hindoeïstische geloofsovertuiging gebruik in Nepal waarbij vrouwen zich tijdens hun menstruatie moeten afzonderen in hutten en schuren. Door de gemeenschap worden ze als onrein aanschouwd. Hoewel het gebruik is door de Nepalese rechtbank in 2005 verboden komt de traditie in het westen van Nepal nog bij ongeveer 95% van de bevolking voor.

Gezegd wordt dat de Hindoegoden de gemeenschap met onheil zoals ziekten, slechte oogst overlijden van vee en andere rampen zal treffen als de vrouwen tijdens hun menstruatie in hun eigen woning verblijven. Zouden de vrouwen deze gebruiken nastreven dan zonderen ze zich tijdens hun menstruatie af in vaak vochtige hutten en kleine tochtige vertrekken. Tijdens chhaupadi, de menstruatie periode mogen zij geen mannen aanraken, geen zuivelproducten eten of drinken, hun eigen huis niet betreden of zelf hun eigen eten klaarmaken. Wat overblijft is gedroogd voedsel zoals zout en rijst en water. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze vrouwen slachtoffer worden van ondervoeding en ziekten door infecties, komen te overlijden door slangenbeten of worden aangevallen door grotere dieren als tijgers en andere roofdieren.

Stichting Creative Nepal zet zich samen met Local Women’s Handicrafts in om dit oude gebruik verder uit te bannen. Door meer bewustzijn te creëren bij zowel vrouwen als mannen tijdens informatie dagen en workshops.

Het kan toch niet zo zijn dat wij dit nog langer voort laten duren?

Nasreen Sheikh

Initiatiefnemer

Mijn naam is Nasreen. Toen ik nog erg jong was, voelde ik de druk van de maatschappij en mijn familie om uitgehuwelijkt te worden. 57% van de vrouwen in Nepal trouwen voor hun achttiende (UNICEF). Ik heb gezien hoe mijn zus werd uitgehuwelijkt, en ik wist dat ik de volgende zou zijn. Daarnaast heb ik veel nare dingen gezien bij vrouwen in mijn dorp. Vanbinnen voelen deze vrouwen zich vaak leeg en bedroefd. Nadat ik ben gevlucht van mijn gedwongen huwelijk, voelde ik mij verantwoordelijk en ben ik hier werk van gaan maken. Vechten voor de vrouwelijke rechten van Nepal! Mensen zien vaak niet hoe essentieel educatie is. De bruidsschat, dat wordt volgens hen als belangrijk gezien. Vrouwen en het huwelijk worden gezien als koopwaar. Hoe meer geld, hoe beter. Vrouwen worden gezien en behandeld als bezit en hebben geen rechten.

Saheen Sheikh

Initiatiefnemer

Mijn naam is Saheen Sheikh. Toen ik zes of zeven jaar oud was vertrok ik naar Kathmandu. Sinds mijn kindertijd werk ik al voor LWH. Ik heb met iedere stap van het ontwikkelingsproces van LWH’s meegeholpen. Ik ben hierin gespecialiseerd en geef trainingen aan de nieuwe vrouwen die bij LWH terecht komen. Ik zit momenteel in klas 11 van de middelbare school. Mijn droom is om een goede zangeres te worden. Ik voel dat mijn stem een gift van God is. De vrouwen van LWH zijn het ermee eens dat ik goed kan zingen en als ik besluit om hier mijn beroep van te maken, zou ik de steun krijgen van deze vrouwen. Iedere verandering die ik wil maken in mijn leven zou worden gesteund, deze vrouwen geven me volledige vrijheid om mijn eigen pad te kiezen. Ze begrijpen onze wens om onze dromen na te jagen en geven ons de vrijheid om dat ook daadwerkelijk te doen.

My title