OP DEZE PAGINA KUN JE LEZEN WELKE PROJECTEN WE ONDERSTEUNEN EN HOE WIJ DIT DOEN

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

LOCAL WOMEN’S HANDICRAFT

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

In Nepal zijn heel veel kinderen die om uiteenlopende redenen niet naar school kunnen, terwijl educatie juist zo belangrijk is om Nepal vooruit te helpen. Er zijn verschillende organisaties die zorgen voor ondersteuning bij onderwijs. Wij werken samen met de volgende organisaties:

Education First Foundation

Education First Foundation (EFF) regelt studiebeurzen voor kinderen die, om uiteenlopende redenen, een beperkte toegang tot onderwijs hebben. Bijvoorbeeld, twee kinderen voor wie wij de schoolkosten hebben gefinancierd, zijn Ganesh (18 jaar) en Ishwor (20 jaar). Ganesh’ moeder is al vanaf haar dertiende verlamd aan beide benen en toen de vader van Ganesh overleed toen Ganesh twee jaar was, kwamen er echte problemen. Ganesh en zijn moeder gingen bij een tempel wonen. De eerste periode kwam er nog hulp van de omgeving, maar uiteindelijk kon zijn moeder niet meer voor hem zorgen. Ganesh ging naar Hamro Gaun, een kinderhuis van Stichting Veldwerk en daarna kwam hij in het EFF-programma. Hij is een serieuze student en doet nu een Horeca-opleiding. Ishwor is als kind bij zijn opa en oma achtergelaten. Zijn vader overleed en zijn moeder ging er vandoor met een andere man. Oma en oma konden dit niet aan en Ishwor kwam in een kinderhuis terecht. In 2013 kwam hij in contact met EFF. EFF vond, na veel interventies, een familielid bereid Ishwor in huis op te nemen. Hij doet een beroepsopleiding om te werken in een hotel of restaurant en wordt hiervoor gesteund door EFF.

Met de opbrengsten van de sponsordiners, de sponsorreizen, een aantal gulle donateurs en een mooie bijdrage van Het Vincentrum in Arnhem hebben wij kunnen zorgen dat Ganesh en Ishwor én nog zo’n 30 andere kinderen de afgelopen jaren onderwijs hebben kunnen volgen. Voor het nieuwe schooljaar, dat in april 2020 begint, hebben we zo’n 12.000 euro nodig.

Cross Borders Nepal

Cross Borders Nepal wil meisjes in de Terai ondersteunen om naar school te gaan, om onder andere te voorkomen dat ze voortijdig van school gaan en heel jong trouwen. In de regio Nawalparasi, in Hupsikot, betalen we voor vijftien meisjes het onderwijs voor één jaar. Daarna bekijken we hoe het gaat en of we dit gaan uitbreiden.

Met de opbrengst van de sjaalverkoop en de steun van onze donateurs hebben we de €1350,- die nodig was om deze meisjes naar school te gaan, kunnen betalen. Ook voor het nieuwe schooljaar, dat start in april 2020, hebben we dit bedrag weer nodig.

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

Khagendra New Life Home is een instelling voor mensen met een ernstige lichamelijke en/of mentale handicap van alle leeftijden. Khagendra verpleegt, verzorgt en biedt fysiotherapie aan – op dit moment – 80 bewoners.  Stichting Creative Nepal, in de persoon van Douwe Soeting, is zeer actief bij Khagendra en zorgt voor de uitvoering van alle projecten. Wij ondersteunen de stichting financieel door de donaties die wij krijgen.

Bewoners Khagendra New Life Home

De kosten om in Khagendra te kunnen verblijven, zijn 6000 rupees (ongeveer 50 euro) per bewoner per maand. Hiervoor krijgen de bewoners medische zorg, onderdak en drie maaltijden per dag.

We hebben inmiddels voor zes bewoners tot eind 2020 verblijf en zorg of een studie kunnen betalen door ontvangen donaties.

Dinesh Khattri

Dinesh is 26 jaar en woont sinds vier jaar op Khagendra. Op 12-jarige leeftijd is Dinesh van een heuvel gevallen en aan beide benen verlamd geraakt. Hij studeert in class 12, de laatste klas van de middelbare school. Dinesh wil graag een bachelor-opleiding gaan doen. Voor 2020 is hij met dank aan donaties weer zeker van een verblijf bij Khagendra.

Puna Rai

Puna (31 jaar) woont sinds twee jaar op Khagendra. Drie jaar geleden is ze uit een boom gevallen waardoor ze ernstig letsel aan haar ruggenmerg heeft opgelopen. Ook haar gezichtsvermogen is aangetast; ze is halfblind. Toch zie je Puna elke dag met een boek in haar hand. Lezen, dat is haar liefste bezigheid. De ouders van Puna zijn te arm om haar woonkosten te betalen. Puna Rai kan door onze donateurs tot eind 2020 in Khagendra verblijven.

Shantaman Rana Magar

 

Shantaman leidt aan paraplegia, oftewel verlamming van het onderste deel van zijn lichaam. Sinds kort zijn Shantaman en zijn familie niet meer in staat om de 6000 rupees (ongeveer 50 euro) aan Khagendra te betalen.  Shantaman is voor 2020 zeker van medische zorg, onderdak en eten op Khagendra.

Sunil Dangol

Sunil is een man van 29 jaar die vier jaar geleden door een val bij het turnen vanaf zijn nek verlamd is geraakt. Vroeger was hij taxichauffeur en hield hij van sporten. Tegenwoordig kijkt hij voetbal op zijn laptop, een kans om ooit weer te sporten is er niet. Sunil zit in een rolstoel of ligt op bed. Voor hem hebben we het verblijf tot eind 2020 zeker kunnen stellen door donaties.

Suryamaya Tamang

 

Suryamaya is 24 jaar oud en is verlamd van haar midden rug naar beneden. Haar moeder is overleden toen ze nog jong was, ze heeft twee broers en haar vader is een boer. Door de moeilijke omstandigheden binnen haar familie kan ze zelf de kosten voor verblijf bij Khagendra niet opbrengen. Ze had een ongeluk 7 jaar geleden en woont sinds twee en een half jaar bij Khagendra New Life Home. Voor het gehele jaar 2020 hebben we haar verblijf kunnen veilig stellen.

Tej Bahadur Magar

Tej is 25 jaar oud en heeft al sinds zijn geboorte de aandoening spinal cord injury (letsel aan het ruggenmerg). Hij kroop sinds zijn geboorte over de grond en kreeg kanker in beide benen. Toen hij veertien jaar oud was, werden zijn benen geamputeerd. Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Hij werkt bij BIA om zijn eigen verblijf bij Khagendra te kunnen verzorgen. Ook studeert hij, voor leraar Nepalees. Met dank aan onze sponsoren kan hij ook in 2020 weer naar college en zo zijn studie voortzetten.

Binnenplaats Khagendra New Life Home 

In december 2017 is het eerste grote project voor Khagendra van start gegaan, namelijk het aanpakken van de binnenplaats. Die stond vol met oude bedden, die als zitplaats gebruikt werden en voor rolstoelers was hij bijna niet toegankelijk. Wij hebben Stichting Creative Nepal gesponsord voor het aanpakken van dit project. Goede bestrating en paden zorgen ervoor dat de bewoners gemakkelijker van binnen naar buiten kunnen. Blauwkleurige bankjes en kinderbedjes zijn geplaatst om de oude bedden te vervangen.

En er zijn nieuwe palen geplaatst om extra waslijnen te kunnen spannen. De binnenplaats van Khagendra is nu een heerlijke plek om te verblijven.

In 2020 zal met onze steun de hele binnenplaats aangepakt worden. Er komt een lang pad, zodat de hele binnenplaats bereikbaar is. Aan het begin van het pad komt een stenen cirkel met een vuurplaats. Er komt een basketbalveld want een aantal bewoners spelen op hoog niveau rolstoelbasketbal en een oefenveld is meer dan welkom. De rest van de tuin wordt zo ingedeeld dat een groente en kruiden verbouwd kunnen worden. De bewoners van Khagendra zijn onder leiding van Krishna zelf al bezig met de voorbereidingen hiervoor.

Sanitaire voorziening

Zeven sanitaire ruimtes bij Khagendra waren toe aan een grondige opknapbeurt. Inmiddels zijn deze toiletten en douches zo opgeknapt dat ze beter toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel en ook bestand zijn tegen een stootje.

Opknapbeurt kamer en leefruimte van bewoners

De bezoekers van de sponsorreizen bezochten Khagendra en wilden graag ook iets voor de bewoners doen. Een kamer voor meerdere bewoners is mooi opgeknapt: schoongemaakt, geverfd, de matrassen en het beddengoed zijn vervangen of , indien mogelijk, schoongemaakt. De kamer is voorzien van een nieuwe kast en mooie posters aan de muur.

Nu is de leefruimte van een groep niet-mobiele bewoners bezig aan een renovatie: een verlaagd plafond met nieuwe verlichting, een schoonmaak- en verfbeurt en nieuwe gordijnen. De kussen worden vervangen of hersteld.

LOCAL WOMEN’S HANDICRAFT

Dit is een collectief van vrouwen dat zich inzet om de positie van kwetsbare vrouwen te verbeteren. Vaak zijn dit vrouwen die misbruikt of mishandeld zijn. LWH geeft deze vrouwen een baan in de werkplaats en leert deze vrouwen vaardigheden als naaien en weven, waardoor zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Wij kopen bij LWH sjaals die we in Nederland verkopen op markten. De opbrengst van deze verkoopactiviteiten gaat volledig naar onze projecten. Met het kopen van de sjaals in Nepal ondersteunen wij de vrouwen ook weer.

Voorlichtingscampagne over menstruatie en hygiëne 

In de Terai, een afgelegen district in Nepal, heerst een groot taboe rondom menstruatie. Het oude gebruik Chaupadi komt er nog steeds veel voor. Chaupadi is het hindoeïstische gebruik waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie en na de bevalling van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd in hutten of schuren vanwege vermeende onreinheid. Over menstruatie wordt niet gesproken en meisjes krijgen geen voorlichting over de hygiëne hieromtrent. Het komt dan ook regelmatig voor dat jonge vrouwen letsel oplopen, of zelfs overlijden, als gevolg van infecties.

Local Women’s Handicrafts (LWH) zet zich (in samenwerking met Stichting Creative Nepal) in om meer bewustzijn te creëren over de hygiëne bij menstruaties en zo het aantal infecties te laten afnemen. Tijdens informatiedagen laten ze zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is en hoe belangrijk een goede hygiëne hierbij is. Naast meisjes en vrouwen proberen ze ook zoveel mogelijk mannen erbij te betrekken. Zo kunnen ook mannen zien wat de invloed van menstrueren is op het lichamelijke en psychische welbevinden van een vrouw. Helaas gaat dit met de nodige tegendruk vanuit de gemeente.

Tijdens de voorlichtingsdagen deelt LWH een herbruikbaar en hygiënisch sanitaire pakket uit aan alle meisjes en vrouwen. Elk sanitair pakket kost 8,- Met onze stichting hebben we zo’n 400  sanitaire pakketten gedoneerd.

Sponsoring familie Bogati

Lalkala Bogati woonde met haar man en kinderen in de Terai. Haar man is fysiek erg zwak en  kan de familie niet onderhouden. Daardoor werden zij als minderwaardig gezin gezien en werden de kinderen uitgesloten van onderwijs. Door onze sponsoring kan de familie in Kathmandu een nieuwe start maken. Lalkala krijgt een training bij Local Women’s Handicraft om te leren weven. De kinderen kunnen door de sponsoring naar school. Ook wordt gekeken naar werk wat vader met zijn zwakke gestel wel aan kan. Na een jaar zal de familie in hun eigen onderhoud moeten kunnen voorzien. 

THE UMBRELLA FOUNDATION

Stichting Paraplu Nepal heeft ons na de opheffing van de stichting gevraagd hun laatste geld te beheren en te besteden aan een project van The Umbrella Foundation. We hebben de vijf jongste Umbrellakinderen, die in een pleeggezin wonen, met dit geld gesponsord . Voor een jaar is hun levensonderhoud gedekt: voedsel, kleding, vervoer, trainingen en andere kosten.

My title