Op deze pagina kun je lezen welke projecten wij steunen

 

 

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

 

In Nepal zijn heel veel kinderen die om uiteenlopende redenen niet naar school kunnen, terwijl educatie juist zo belangrijk om Nepal vooruit te helpen. Er zijn verschillende organisaties die zorgen voor ondersteuning bij onderwijs.

 

Education First Foundation

Education First Foundation (EFF) regelt studiebeurzen voor kinderen die, om uiteenlopende redenen, een beperkte toegang tot onderwijs hebben. Bijvoorbeeld, twee kinderen voor wie wij de schoolkosten hebben gefinancierd, zijn de 7-jarige Bijya en zijn 4-jarige zusje Binita. Hun vader heeft een nierziekte en is niet in staat te werken. Door de nierdialyses is zijn arm ernstig ontstoken geraakt waardoor hij vier keer geopereerd moest worden. De moeder van de kinderen gaat dagelijks met een kar op pad om maïs te verkopen wat een klein en onregelmatig inkomen oplevert. Meer werken kan moeder niet omdat zij druk is met de verzorging van haar zieke man en de kinderen. De kosten voor de nierdialyse zijn hoog en de familie heeft geen geld om de schoolkosten voor hun kinderen te betalen.

Met de opbrengsten van de sponsordiners en de sponsorreizen hebben wij kunnen zorgen dat Bijya en Binita én nog 18 andere kinderen de afgelopen jaren onderwijs hebben kunnen volgen. De kosten hiervoor waren afgelopen jaar € 7300,-. Voor het nieuwe schooljaar, dat in april 2019 begint, hebben we wederom dit bedrag nodig.

 

Cross Borders Nepal

Cross Borders Nepal wil meisjes in de Terai ondersteunen om naar school te gaan, om onder andere te voorkomen dat ze voortijdig van school gaan en heel jong trouwen. In de regio Nawalparasi, in Hupsikot, betalen we voor vijftien meisjes het onderwijs voor één jaar. Daarna bekijken we hoe het gaat en of we dit gaan uitbreiden.

Met de opbrengst van de sjaalverkoop en de steun van onze donateurs kunnen we de € 1350,- die nodig is om deze meisjes naar school te gaan, betalen.

 

 

SANITAIRE VOORZIENINGEN KHAGENDRA

Stichting Creative Nepal (SCN) heeft een aanvraag bij ons gedaan voor de renovatie van de sanitaire voorzieningen van Khagendra New Life Home. Khagendra New Life Home is een instelling voor mensen met een ernstige lichamelijke en/of mentale handicap van alle leeftijden. Khagendra verpleegt, verzorgt en biedt fysiotherapie aan – op dit moment – 80 bewoners.

De sanitaire voorzieningen bij Khagendra zijn toe aan een grondige opknapbeurt, zoals te zien is op de foto hiernaast. Op dit moment is een aantal toiletten en douches in zo’n slechte staat dat er geen (of met veel moeite) gebruik van gemaakt kan worden. De hygiëne en veiligheid van het sanitair laten ernstig te wensen over. Voor de bewoners, zeker voor de minder mobiele, is de toiletgang en het douchen een dagelijkse ongemakkelijke en risicovolle onderneming geworden. Het is dringend nodig dat het sanitair zo aangepast wordt dat het weer voor alle bewoners goed toegankelijk is.

De renovatie betreft zeven sanitaire ruimtes. De verwachte kosten zijn ongeveer  € 10.000,-. Inmiddels is de tweede fase, vijf sanitaire ruimtes, met goed resultaat afgerond en gaan we in de komende periode met de laatste fase beginnen. 

BEWONERS KHAGENDRA NEW LIFE HOME 

Khagendra New Life Home is een instelling voor mensen van alle leeftijden met een ernstige lichamelijke en/of mentale beperking. Khagendra verpleegt, verzorgt en biedt fysiotherapie aan – op dit moment – 80 bewoners. 

De kosten om in Khagendra te kunnen verblijven, zijn 6000 rupees (ongeveer 50 euro) per bewoner per maand. Hiervoor krijgen de bewoners medische zorg, onderdak en drie maaltijden per dag.

We hebben inmiddels voor zes bewoners tot eind 2019 verblijf en zorg of een studie kunnen betalen door ontvangen donaties.

Dinesh Khattri

Dinesh is 25 jaar en woont sinds vier jaar op Khagendra. Op 12-jarige leeftijd is Dinesh van een heuvel gevallen en aan beide benen verlamd geraakt. Hij studeert in class 12, de laatste klas van de middelbare school. Dinesh wil graag een bachelor-opleiding gaan doen. Voor 2019 is hij met dank aan donaties weer zeker van een verblijf bij Khagendra.

Puna Rai

Puna (30 jaar) woont sinds twee jaar op Khagendra. Drie jaar geleden is ze uit een boom gevallen waardoor ze ernstig letsel aan haar ruggenmerg heeft opgelopen. Ook haar gezichtsvermogen is aangetast; ze is halfblind. Toch zie je Puna elke dag met een boek in haar hand. Lezen, dat is haar liefste bezigheid. De ouders van Puna zijn te arm om haar woonkosten te betalen. Puna Rai kan door onze donateurs tot eind 2019 in Khagendra verblijven.

Shantaman Rana Magar

Shantaman leidt aan paraplegia, oftewel verlamming van het onderste deel van zijn lichaam. Sinds kort zijn Shantaman en zijn familie niet meer in staat om de 6000 rupees (ongeveer 50 euro) aan Khagendra te betalen. Met de opbrengst van de sponsor-wijnspijsmiddag en andere donaties is Shantaman voor 2018 en  2019 zeker van medische zorg, onderdak en eten op Khagendra. 

Sunil Dongol

Sunil is een man van 28 jaar die vier jaar geleden door een val bij het turnen vanaf zijn nek verlamd is geraakt. Vroeger was hij taxichauffeur en hield hij van sporten. Tegenwoordig kijkt hij voetbal op zijn laptop, een kans om ooit weer te sporten is er niet. Sunil zit in een rolstoel of ligt op bed. Voor hem hebben we het verblijf tot eind 2019 zeker kunnen stellen door donaties.

Suryamaya Tamang

Suryamaya is 23 jaar oud en is verlamd van haar midden rug naar beneden. Haar moeder is overleden toen ze nog jong was, ze heeft twee broers en haar vader is een boer. Door de moeilijke omstandigheden binnen haar familie kan ze zelf de kosten voor verblijf bij Khagendra niet opbrengen. Ze had een ongeluk 7 jaar geleden en woont sinds twee en een half jaar bij Khagendra New Life Home. Voor het gehele jaar 2019 hebben we haar verblijf kunnen veilig stellen.

Tej Bahadur Magar

Tej is 24 jaar oud en heeft al sinds zijn geboorte de aandoening spinal cord injury (letsel aan het ruggenmerg). Hij kroop sinds zijn geboorte over de grond en kreeg kanker in beide benen. Toen hij veertien jaar oud was, werden zijn benen geamputeerd. Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Hij werkt bij BIA om zijn eiegen verblijf bij Khagendra te kunnen verzorgen. Ook studeerd hij, voor leraar Nepalees. Met dank aan onze sponsoren kan hij ook in 2019 weer naar college en zo zijn studie voortzetten.

BINNENPLAATS KHAGENDRA NEW LIFE HOME 

In december 2017 is het eerste grote project voor Khagendra van start gegaan, namelijk het aanpakken van de binnenplaats. Die stond vol met oude bedden, die als zitplaats gebruikt werden en voor rolstoelers was hij bijna niet toegankelijk. Wij hebben Stichting Creative Nepal gesponsord voor het aanpakken van dit project. Goede bestrating en paden zorgen ervoor dat de bewoners gemakkelijker van binnen naar buiten kunnen. Blauwkleurige bankjes en kinderbedjes zijn geplaatst om de oude bedden te vervangen.

En er zijn nieuwe palen geplaatst om extra waslijnen te kunnen spannen. De binnenplaats van Khagendra is nu een heerlijke plek om te verblijven.

 

VOORLICHTING MENSTRUATIE EN HYGIËNE

Stichting Creative Nepal (SCN) heeft bij ons een verzoek ingediend voor de sponsoring van de voorlichtingscampagne over menstruatie en hygiëne, die zij samen met Local Women’s Handicrafts uitvoert.

In de Terai, een afgelegen district in Nepal, heerst een groot taboe rondom menstruatie. Het oude gebruik Chaupadi komt er nog steeds veel voor. Chaupadi is het hindoeïstische gebruik waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie en na de bevalling van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd in hutten of schuren vanwege vermeende onreinheid. Over menstruatie wordt niet gesproken en meisjes krijgen geen voorlichting over de hygiëne hieromtrent. Het komt dan ook regelmatig voor dat jonge vrouwen letsel oplopen, of zelfs overlijden, als gevolg van infecties.

SCN zet zich samen met Local Women’s Handicrafts in om meer bewustzijn te creëren over de hygiëne bij menstruaties en zo het aantal infecties te laten afnemen. Tijdens informatiedagen laten ze zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is en hoe belangrijk een goede hygiëne hierbij is. Naast meisjes en vrouwen proberen ze ook zoveel mogelijk mannen erbij te betrekken. Zo kunnen ook mannen zien wat de invloed van menstrueren is op het lichamelijke en psychische welbevinden van een vrouw. Helaas gaat dit met de nodige tegendruk vanuit de gemeente.

Tijdens de voorlichtingsdagen deelt SCN een herbruikbaar en hygiënisch sanitaire pakket uit aan alle meisjes en vrouwen. Elk sanitair pakket kost 8,-

Voor het hele project is een bedrag nodig van ongeveer € 4300,-. Met onze stichting hebben we meer dan 300  sanitaire pakketten gedoneerd.

Sponsoring familie Bogati

Lalkala Bogati woonde met haar man en kinderen in de Terai. Haar man is fysiek erg zwak en  kan de familie niet onderhouden. Daardoor werden zij als minderwaardig gezin gezien en werden de kinderen uitgesloten van onderwijs. Door onze sponsoring kan de familie in Kathmandu een nieuwe start maken. Lalkala krijgt een training bij Local Women’s Handicraft om te leren weven. De kinderen kunnen door de sponsoring naar school. Ook wordt gekeken naar werk wat vader met zijn zwakke gestel wel aan kan.

Na een jaar zal de familie in hun eigen onderhoud moeten kunnen voorzien. 

 

 

 

 

 

STEUN AAN THE UMBRELLA FOUNDATION

Stichting Paraplu Nepal heeft ons na de opheffing van de stichting gevraagd hun laatste geld te beheren en te besteden aan een project van The Umbrella Foundation. We hebben de vijf jongste Umbrellakinderen, die in een pleeggezin wonen, met dit geld gesponsord . Voor een jaar is hun levensonderhoud gedekt: voedsel, kleding, vervoer, trainingen en andere kosten.

 

 

 

My title