OP DEZE PAGINA KUN JE LEZEN WELKE PROJECTEN WE ONDERSTEUNEN EN HOE WIJ DIT DOEN

EDUCATION FIRST FOUNDATION

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

EMPOWERING MEISJES IN AFGELEGEN DORPEN

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

In Nepal zijn heel veel kinderen die om uiteenlopende redenen niet naar school kunnen, terwijl educatie juist zo belangrijk is om Nepal vooruit te helpen. Er zijn verschillende organisaties die zorgen voor ondersteuning bij onderwijs. Wij werken samen met de volgende organisaties:

Education First Foundation

Education First Foundation (EFF) regelt studiebeurzen voor kinderen die, om uiteenlopende redenen, een beperkte toegang tot onderwijs hebben. Bijvoorbeeld: Laxmi en Rashmi wonen met hun moeder in een gehuurde kamer in Balaju, een wijk van Kathmandu. De moeder van de meisjes heeft een geamputeerde hand en brandwonden, als gevolg van een ongeval. Ze werkt zo goed als het kan bij verschillende families in de huishouding om het gezin te onderhouden. De vader van de meisjes heeft het gezin verlaten. EFF ondersteunt de meisjes om naar school te gaan. Laxmi gaat naar een gewone school, maar Rashmi heeft het Down-syndroom en moet daarvoor naar een speciale school. De veldwerkers van EFF bezoeken het gezin regelmatig om te zorgen dat de kinderen naar school blijven gaan, en om te kijken hoe het met de moeder van het gezin gaat. Wij ondersteunen bijna 50 gezinnen zodat de kinderen naar school kunnen gaan.

 

Onderwijs in de Terai/ Empowering meisjes

Cross Borders Nepal wil meisjes in de Terai stimuleren om naar school te gaan, om onder andere te voorkomen dat ze voortijdig van school gaan en heel jong trouwen. In de regio Nawalparasi, in Hupsikot, betalen we voor vijftien meisjes het onderwijs. We zijn daar in 2020 mee begonnen, inmiddels hebben meerdere meisjes class 10 afgerond en zij gaan nu studeren. Een goed voorbeeld voor de meisjes daar.  Ook in 2024 zullen we de kinderen in Hupsikot weer ondersteunen. Bharat Wasti van Cross Borders Nepal gaat regelmatig op bezoek in Hupsikot om te kijken hoe het met de meisjes gaat.

Dit jaar hebben we ook de school in Hupsekot ondersteund bij de aanschaf van schoolmeubilair. Wij betaalden het materiaal en het meubilair werd door de dorpsgemeente ter plekke gemaakt. Dit project werd gecoordineerd door Bharat Wasti.

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

Khagendra New Life Home is een instelling voor mensen met een ernstige lichamelijke en/of mentale handicap van alle leeftijden. Khagendra verpleegt, verzorgt en biedt fysiotherapie aan – op dit moment – 86 bewoners. We werken er samen met Krishna Khadka. In overleg met Krishna kijken we waar we hulp kunnen bieden, bijvoorbeeld bij onderhoud van het gebouw, toegankelijk maken van de buitenruimte voor rolstoelen, het verblijf of vervoer van bewoners ondersteunen. De bewoners zijn erg creatief en handig: afgelopen herfst hebben ze prachtige tassen gemaakt van traditionele stof, die wij dan weer afnemen en hier verkopen. De winst gaat dan ook weer terug naar Khagendra. 

Bewoners Khagendra New Life Home

De kosten om in Khagendra te kunnen verblijven, zijn 6000 rupees (ongeveer 50 euro) per bewoner per maand. Hiervoor krijgen de bewoners medische zorg, onderdak en drie maaltijden per dag.

Voor drie bewoners betalen we het verblijf en de zorg, voor één bewoner zijn studie. Ook in 2024 kunnen we de bewoners weer helpen. We zijn onze donateurs daar heel dankbaar voor.

Shantaman Rana Magar

 

Shantaman is 82 jaar en leidt aan paraplegia, oftewel verlamming van het onderste deel van zijn lichaam. Sinds kort zijn Shantaman en zijn familie niet meer in staat om de 6000 rupees per maand (ongeveer 50 euro) aan Khagendra te betalen.  Shantaman is voor 2024 zeker van medische zorg, onderdak en eten op Khagendra.

Biraj Bhatta

Biraj is 25 jaar. Tijdens de aardbeving in 2015 raakte hij gewond en belandde in een rolstoel. Hij woont nog niet zo lang in Khagendra en zijn familie kan zijn verblijf niet betalen. Na zijn studie Social Work wil Biraj zich inzetten voor mensen met een beperking. Het liefst wil hij advocaat worden.

Dinesh Kattri 

 

Dinesh is 30 jaar oud. Op 12-jarige leeftijd is hij van een heuvel gevallen en aan beide benen verlamd geraakt. Hij doet het 3e jaar van een bacheloropleiding. Daarnaast speelt hij op hoog niveau rolstoelbasketbal. Hij mocht in India meedoen aan een internationaal toernooi. Voor 2024 is hij met dank aan donaties weer zeker van zijn verblijf in Khagendra.

Tej Bahadur Magar

Tej is 27 jaar oud en heeft al sinds zijn geboorte de aandoening spinal cord injury (letsel aan het ruggenmerg). Hij kroop sinds zijn geboorte over de grond en kreeg kanker in beide benen. Toen hij veertien jaar oud was, werden zijn benen geamputeerd. Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Hij werkt bij BIA om zijn eigen verblijf bij Khagendra te kunnen verzorgen. Ook studeert hij, voor leraar Nepalees. Met dank aan onze sponsoren kan hij ook in 2024 weer naar college en zo zijn studie voortzetten.

Binnenplaats Khagendra New Life Home 

In december 2017 is het eerste deel van het buitenproject voor Khagendra van start gegaan, namelijk het aanpakken van de binnenplaats. Die stond vol met oude bedden, die als zitplaats gebruikt werden en voor rolstoelers was hij bijna niet toegankelijk. Wij hebben Stichting Creative Nepal gesponsord voor het aanpakken van dit project. Goede bestrating en paden hebben ervoor gezorgd dat de bewoners gemakkelijker van binnen naar buiten kunnen. Blauwkleurige bankjes en kinderbedjes zijn geplaatst om de oude bedden te vervangen. Daarnaast zijn er nieuwe palen geplaatst om extra waslijnen te kunnen spannen. Een deel van de binnenplaats van Khagendra is nu een heerlijke plek om te verblijven.

In 2021 is er een lang pad gemaakt, zodat de hele binnenplaats bereikbaar is. Aan het begin van het pad is een stenen cirkel met een vuurplaats. Er komt een basketbalveld want een aantal bewoners speelt op hoog niveau rolstoelbasketbal en een oefenveld is meer dan welkom. De rest van de tuin is zo ingedeeld dat er groente en kruiden verbouwd kunnen worden. De bewoners van Khagendra hebben onder leiding van Krishna zelf al grote stappen gemaakt. Er wordt al flink geëxperimenteerd met het verbouwen van groente met goede resultaten. Er er bloeien nu ook af en toe Hollandse tulpen.

Sanitaire voorziening

Zeven sanitaire ruimtes bij Khagendra waren toe aan een grondige opknapbeurt. Inmiddels zijn deze toiletten en douches met onze hulp zo opgeknapt dat ze beter toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel en ook bestand zijn tegen een stootje.

Opknapbeurt kamer en leefruimte van bewoners

De bezoekers van de sponsorreizen bezochten Khagendra en wilden graag ook iets voor de bewoners doen. Een kamer voor meerdere bewoners is mooi opgeknapt: schoongemaakt, geverfd, de matrassen en het beddengoed zijn vervangen of, indien mogelijk, schoongemaakt. De kamer is voorzien van een nieuwe kast en mooie posters aan de muur.

Ook de leefruimte van een groep niet-mobiele bewoners kreeg een renovatie: een verlaagd plafond met nieuwe verlichting, een schoonmaak- en verfbeurt en nieuwe gordijnen. De kussens zijn vervangen of hersteld. Voor 2024 staat wederom een renovatieronden op het programma, een aantal ruimtes zullen met onze hulp weer geschilderd worden.

My title