OP DEZE PAGINA KUN JE LEZEN WELKE PROJECTEN WE ONDERSTEUNEN EN HOE WIJ DIT DOEN

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

LOCAL WOMEN’S HANDICRAFT

Coronahulp

Natuurlijk hebben we de situatie in Nepal gedurende de coronaperiode nauwgezet gevolgd. Van verschillende kanten is er een beroep op ons gedaan en we hebben onze hulp aangeboden bij het helpen met verstrekken van voedsel. EFF heeft een deel van het schoolgeld gebruikt voor voedselhulp en Sahin Pravin, van Local Women’s Handicraft heeft samen met haar team van vrouwen vele duizenden maaltijd gemaakt en uitgedeeld. Met dank aan iedereen die heeft gedoneerd, hebben wij ook duizenden maaltijden kunnen helpen maken en uitdelen. Ook hebben we Bharat Wasti kunnen helpen bij zijn actie om 22 healthcenters in het platteland te voorzien van bedden, persoonlijke beschermingsmiddelen, maskers en andere materialen. 

ONDERWIJS VOOR KANSARME KINDEREN

In Nepal zijn heel veel kinderen die om uiteenlopende redenen niet naar school kunnen, terwijl educatie juist zo belangrijk is om Nepal vooruit te helpen. Er zijn verschillende organisaties die zorgen voor ondersteuning bij onderwijs. Wij werken samen met de volgende organisaties:

Education First Foundation

Education First Foundation (EFF) regelt studiebeurzen voor kinderen die, om uiteenlopende redenen, een beperkte toegang tot onderwijs hebben. Bijvoorbeeld: Laxmi en Rashmi wonen met hun ouders in een gehuurde kamer in Balaju, een wijk van Kathmandu. De moeder van de meisjes heeft een geamputeerde hand, als gevolg van een ongeval. Ze werkt bij verschillende families in de huishouding om het gezin te onderhouden. De vader van de meisjes heeft al een langere tijd last van depressies en kan het gezin niet ondersteunen. EFF ondersteunt de meisjes om naar school te gaan. Laxmi gaat naar een gewone school, maar Rashmi heeft het Down-syndroom en moet daarvoor naar een speciale school. Door Corona was er een periode helemaal geen inkomen meer. EFF heeft het gezin ook met voedselpakketten ondersteund en de medicatie voor de vader betaald, om het gezin op de rit te houden.

Met de opbrengsten van een aantal gulle donateurs en door de verkoop van onze mooie sjaals, kunnen we kinderen als Laxmi en Rashmi en nog 44 andere kinderen naar school laten gaan.

Cross Borders Nepal

Cross Borders Nepal wil meisjes in de Terai stimuleren om naar school te gaan, om onder andere te voorkomen dat ze voortijdig van school gaan en heel jong trouwen. In de regio Nawalparasi, in Hupsikot, betalen we voor vijftien meisjes het onderwijs. We zijn daar in 2020 mee begonnen, inmiddels hebben een aantal meisjes class 10 afgerond en zij gaan nu studeren. Een goed voorbeeld voor de meisjes daar.  Ook in 2022 zullen we de kinderen in Hupsikot weer ondersteunen.

KHAGENDRA NEW LIFE HOME

Khagendra New Life Home is een instelling voor mensen met een ernstige lichamelijke en/of mentale handicap van alle leeftijden. Khagendra verpleegt, verzorgt en biedt fysiotherapie aan – op dit moment – 80 bewoners. We werken er samen met Krishna Khadka en Douwe Soeting; zij zorgen voor de uitvoering van alle projecten. Wij ondersteunen de stichting financieel door de donaties die wij krijgen.

Bewoners Khagendra New Life Home

De kosten om in Khagendra te kunnen verblijven, zijn 6000 rupees (ongeveer 50 euro) per bewoner per maand. Hiervoor krijgen de bewoners medische zorg, onderdak en drie maaltijden per dag.

Voor vijf bewoners betalen we het verblijf en de zorg, voor één bewoner zijn studie en voor één bewoonster haar vervoersmiddel om naar school te kunnen. Ook in 2022 kunnen we de bewoners weer helpen. We zijn onze donateurs daar heel dankbaar voor.

Dinesh Khattri

Dinesh is 28 jaar en woont sinds vijf jaar op Khagendra. Op 12-jarige leeftijd is Dinesh van een heuvel gevallen en aan beide benen verlamd geraakt. Hij doet het 2e jaar van een bacheloropleiding. Voor 2021 is hij met dank aan donaties weer zeker van een verblijf bij Khagendra.

Puna Rai

Puna (33 jaar) woont sinds drie jaar op Khagendra. Zes jaar geleden is ze uit een boom gevallen waardoor ze ernstig letsel aan haar ruggenmerg heeft opgelopen. Ook haar gezichtsvermogen is aangetast; ze is halfblind. Toch zie je Puna elke dag met een boek in haar hand. Lezen, dat is haar liefste bezigheid. De ouders van Puna zijn te arm om haar woonkosten te betalen. Puna Rai kan door onze donateurs tot eind 2021 in Khagendra verblijven.

Shantaman Rana Magar

 

Shantaman is 81 jaar en leidt aan paraplegia, oftewel verlamming van het onderste deel van zijn lichaam. Sinds kort zijn Shantaman en zijn familie niet meer in staat om de 6000 rupees (ongeveer 50 euro) aan Khagendra te betalen.  Shantaman is voor 2021 zeker van medische zorg, onderdak en eten op Khagendra.

Biraj Bhatta

Biraj is 24 jaar. Tijdens de aardbeving in 2015 raakte hij gewond en belandde in een rolstoel. Hij woont nog niet zo lang in Khagendra en zijn familie kan zijn verblijf niet betalen. Na zijn studie Social Work wil Biraj zich inzetten voor mensen met een beperking.

Suryamaya Tamang

 

Suryamaya is 25 jaar oud en is verlamd van haar middenrug naar beneden als gevolg van een ongeluk. Haar moeder is overleden toen ze nog jong was, ze heeft twee broers en haar vader is boer. Door de moeilijke omstandigheden binnen haar familie kan ze zelf de kosten voor verblijf bij Khagendra niet opbrengen. Voor het gehele jaar 2021 hebben we haar verblijf kunnen veiligstellen.

Tej Bahadur Magar

Tej is 27 jaar oud en heeft al sinds zijn geboorte de aandoening spinal cord injury (letsel aan het ruggenmerg). Hij kroop sinds zijn geboorte over de grond en kreeg kanker in beide benen. Toen hij veertien jaar oud was, werden zijn benen geamputeerd. Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Hij werkt bij BIA om zijn eigen verblijf bij Khagendra te kunnen verzorgen. Ook studeert hij, voor leraar Nepalees. Met dank aan onze sponsoren kan hij ook in 2021 weer naar college en zo zijn studie voortzetten.

Nirmala Bhandari

 

Nirmala is 19 jaar oud. Ze is vier jaar geleden uit een boom gevallen en heeft daarbij rugletsel opgelopen, waardoor ze in een rolstoel is beland. Ze heeft haar school tot grade 12 intern op een school voor mensen met een beperking gedaan. Nu wil ze haar bachelor in sociaal werk halen, en door de gedoneerde scooter kan ze naar college en als ze klaar is met haar opleiding kan ze ermee naar haar werk.

Binnenplaats Khagendra New Life Home 

In december 2017 is het eerste deel van het buitenproject voor Khagendra van start gegaan, namelijk het aanpakken van de binnenplaats. Die stond vol met oude bedden, die als zitplaats gebruikt werden en voor rolstoelers was hij bijna niet toegankelijk. Wij hebben Stichting Creative Nepal gesponsord voor het aanpakken van dit project. Goede bestrating en paden hebben ervoor gezorgd dat de bewoners gemakkelijker van binnen naar buiten kunnen. Blauwkleurige bankjes en kinderbedjes zijn geplaatst om de oude bedden te vervangen. Daarnaast zijn er nieuwe palen geplaatst om extra waslijnen te kunnen spannen. Een deel van de binnenplaats van Khagendra is nu een heerlijke plek om te verblijven.

Het plan is om de binnenplaats nog verder aan te pakken, maar door corona wordt dit steeds uitgesteld. Er komt een lang pad, zodat de hele binnenplaats bereikbaar is. Aan het begin van het pad komt een stenen cirkel met een vuurplaats. Er komt een basketbalveld want een aantal bewoners speelt op hoog niveau rolstoelbasketbal en een oefenveld is meer dan welkom. De rest van de tuin wordt zo ingedeeld dat er groente en kruiden verbouwd kunnen worden. De bewoners van Khagendra hebben onder leiding van Krishna zelf al grote stappen gemaakt. Er wordt al flink geëxperimenteerd met het verbouwen van groente met goede resultaten.

Sanitaire voorziening

Zeven sanitaire ruimtes bij Khagendra waren toe aan een grondige opknapbeurt. Inmiddels zijn deze toiletten en douches met onze hulp zo opgeknapt dat ze beter toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel en ook bestand zijn tegen een stootje.

Opknapbeurt kamer en leefruimte van bewoners

De bezoekers van de sponsorreizen bezochten Khagendra en wilden graag ook iets voor de bewoners doen. Een kamer voor meerdere bewoners is mooi opgeknapt: schoongemaakt, geverfd, de matrassen en het beddengoed zijn vervangen of, indien mogelijk, schoongemaakt. De kamer is voorzien van een nieuwe kast en mooie posters aan de muur.

Ook de leefruimte van een groep niet-mobiele bewoners kreeg een renovatie: een verlaagd plafond met nieuwe verlichting, een schoonmaak- en verfbeurt en nieuwe gordijnen. De kussens zijn vervangen of hersteld.

LOCAL WOMEN’S HANDICRAFT

Dit is een collectief van vrouwen dat zich inzet om de positie van kwetsbare vrouwen te verbeteren. Vaak zijn dit vrouwen die misbruikt of mishandeld zijn. LWH geeft deze vrouwen een baan in de werkplaats en leert deze vrouwen vaardigheden als naaien en weven, waardoor zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Wij kopen bij LWH sjaals die we in Nederland verkopen op markten. De opbrengst van deze verkoopactiviteiten gaat volledig naar onze projecten. Met het kopen van de sjaals in Nepal ondersteunen wij de vrouwen ook weer.

Voorlichtingscampagne over menstruatie en hygiëne 

In de Terai, een afgelegen district in Nepal, heerst een groot taboe rondom menstruatie. Het oude gebruik Chaupadi komt er nog steeds veel voor. Chaupadi is het hindoeïstische gebruik waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie en na de bevalling van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd in hutten of schuren vanwege vermeende onreinheid. Over menstruatie wordt niet gesproken en meisjes krijgen geen voorlichting over de hygiëne hieromtrent. Het komt dan ook regelmatig voor dat jonge vrouwen letsel oplopen, of zelfs overlijden, als gevolg van infecties.

Local Women’s Handicrafts (LWH) zet zich (in samenwerking met Stichting Creative Nepal) in om meer bewustzijn te creëren over de hygiëne bij menstruaties en zo het aantal infecties te laten afnemen. Tijdens informatiedagen laten ze zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is en hoe belangrijk een goede hygiëne hierbij is. Naast meisjes en vrouwen proberen ze ook zoveel mogelijk mannen erbij te betrekken. Zo kunnen ook mannen zien wat de invloed van menstrueren is op het lichamelijke en psychische welbevinden van een vrouw. Helaas gaat dit met de nodige tegendruk vanuit de gemeente.

Tijdens de voorlichtingsdagen deelt LWH een herbruikbaar en hygiënisch sanitaire pakket uit aan alle meisjes en vrouwen. Elk sanitair pakket kost 8,- Met onze stichting hebben we zo’n 400  sanitaire pakketten gedoneerd.

My title